Geld mag géén rol spelen bij tender twee-fasen-contract: modegril of wondermiddel?

Bron: Cobouw 6-11-2019

Het twee-fasen-contract lijkt het nieuwe wondermiddel om kieskeurige bouwers te lokken. De prijs komt pas op tafel op het moment dat risico’s duidelijk zijn. “Dat betekent dat geld geen enkele rol mag spelen bij de aanbesteding. Veel opdrachtgevers zullen moeten wennen aan het loslaten van ‘de laagste prijs’ en de knip tussen ontwerp en uitvoering.”

Aanbestedingsexpert Joost Fijneman van kenniscentrum CROW denkt dat veel opdrachtgevers daarom huiverig en wantrouwig staan ten opzichte van het twee-fasen-contract. “Vaak ten onrechte, maar ik zie nog veel misverstanden. En tegelijk zie je de opmars van het bouwteam, een vorm van het twee-fasen-contract.” Hij waarschuwt ook dat een knip niet automatisch betekent dat de samenwerking op rolletjes zal lopen.

Welke projecten zijn geschikt voor twee fasen?
“Eigenlijk alle bouwprojecten met ingewikkelde aspecten. Dus zo’n beetje elk bouwproject. Soms is een klus technisch niet ingewikkeld, maar zijn de omgeving of hinder weer belangrijk.

Lees meer

https://www.cobouw.nl/infra/nieuws/2019/11/geld-speelt-geen-rol-bij-tender-twee-fasen-contract-modegril-of-wondermiddel-101278396?utm_source=Vakmedianet&utm_medium=email&utm_campaign=20191106-cobouw-std&tid=TIDP1513621X5F3D45A2B8764F5CAF7BA8A5EEE52D33YI4

Handreiking voor het twee-fasen-contract door Expertisecentrum

Pianoo maakte een handreiking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.